Vrijdag 8 februari

Vroeg opstaan voor een bezoek aan de NTNU, Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (behoeft geen vertaling gok ik). We krijgen wat presentaties over de universiteit, wat over de projecten die ze doen en ook over een concreet project wat hoge bandbreedtes en lage latencies wil combineren in een live 3D-omgeving met HD-beeld en -geluid en allerlei andere momenteel onrealistische doelen. Ze kunnen ons een demo geven met polarisatiebrilletjes zoals bekend uit PandaDroom, met het verschil dat het beeld direct vanaf camera’s gericht op de kijkers komt en er dus al snel aapjesgedrag naar boven komt, met name bij een van onze begeleidende docenten.

Het hoofdgebouw van NTNU, onvergelijkbaar met HG

’s Middags deed het project Wireless Trondheim een praatje. Dit project biedt breedband wifi in het centrum van Trondheim, op een tramlijn en op een van de belangrijkste verkeersaders in de stad voor experimenten met mobiele toepassingen. Ze hebben zowel een experimenteel netwerk als een productienetwerk liggen en toegang kost 10 krone (~ 1 euro) per 12 uur. Als gebruiker ga je wel akkoord dat je (geanonimiseerde) gebruiksgegevens gebruikt kunnen worden voor onderzoek naar het gebruik van dit soort diensten. Omdat studenten van de NTNU gratis toegang tot het netwerk hebben en het netwerk in de binnenstad erg goed bereik heeft, zijn er al veel die het zonder standaard internetaansluiting thuis doen. Interessante ontwikkeling. Het schijnt dat wij via Eduroam ook gratis op het netwerk zouden moeten kunnen komen, maar met m’n N810 lukte dat niet.

Zaterdag 9 februari

Sverresborg Op zaterdag gingen we naar het openluchtmuseum Sverresborg (de burcht van Sverrir dus), waar we werden rondgeleid door een enthousiaste gids die ons niet alleen over het museum, maar ook over Noorwegen vertelde (“why was I talking about this? I should be talking about this church!” toen ze zich realiseerde dat ze het verschil tussen de twee officiële standaardtalen Nynorsk en Bokmål aan het uitleggen was).

Na het museum reden we met de bus terug naar de stad, waar de commissie een stadswandeling had “voorbereid”. De stad blijkt gelijkenissen met Reykjavík te vertonen – er is zelfs op sommige plaatsen trottoirverwarming, maar de grotere hoeveelheid hoogbouw verraad dat we toch echt niet in de IJslandse hoofdstad zijn.

Na het eten in de verrassend goedkope brasserie van een duur hotel gaan we terug naar het hostel om weer een bekend spelletje te spelen, Fluxx… Ik begin te vermoeden dat GEWIS-leden ook normale mensen zijn ;-)

Zondag 10 februari

De laatste dag alweer in Trondheim, we kunnen uitslapen vandaag. Om 11 uur checken we uit en gaat een groepje de kathedraal bezoeken die de dag ervoor dicht was, maar helaas, “‘t is mis, ‘t is mis, ‘t is mis”, dus we moeten nog even wachten.

In de namiddag stappen we in een piepklein treintje wat ons schijnbaar over de grens naar Åre gaat brengen. Aan de buitenkant ziet het er niet uit, maar van binnen is het allemaal erg netjes, tot een koffieautomaat aan toe.

We hadden al geconstateerd dat in Noorwegen mooie vrouwen rondliepen (naar mijn mening gebruiken ze over het algemeen wel teveel plamuur), maar “zelfs de conductrices zijn hier mooi!” Groot was de algemene verontwaardiging toen ze aan de grens bij Storlien de trein verliet en een brommige Zweed het van haar overnam ;-).

Zo, dag 2 tot en met 4 er toch compacter doorheen gejaagd. Het gaat goed! Nog maar 12 te gaan. Op naar Stockholm!