Zondag 17 februari


De M/S Gabriella

Brak en moe komen we van de boot af. Bij mij zit de deining goed in de benen en daar heb ik de hele zondag en zelfs een deel van de maandag nog last van. We gaan naar het hostel om de bagage achter te laten en eerst maar eens een wandeling te maken door de Finse hoofdstad.


Marlous geeft ons met verve een rondleiding langs de standbeelden en bijzondere gebouwen van de stad.


De Russisch-Orthodoxe Uspenski-kathedraal
(overigens zonder het bekende kruis met drie balken!)


De (Lutherse) Domkerk van Helsinki


Het centraal station


Het Nationaal Museum van Finland

Maandag 18 februari

Nog steeds een beetje vermoeid gaan we vandaag naar de Finse tegenhanger van TNO en SINTEF, Valtion Teknillinen Tutkimuskeskus (VTT) oftewel in goed Engels: Technical Research Centre of Finland.

Een aantal presentaties, sommige beter te volgen dan andere en ten slotte een interessante demo met Augmented Reality waarbij virtuele objecten in videobeeld van reële omgevingen worden geprojecteerd. Het was mij eigenlijk onbekend dat “we” al zo ver zijn in de industrie als wat ik daar zag.

Het probleem bij VTT lijkt de taalbarriere te zijn, want hoewel ze erg interessante projecten aan het doen zijn, krijgen ze de groep niet enthousiast. En dat terwijl de meeste studenten van de TU Helsinki het liefst na hun studie bij VTT gaan werken.

Als we terug zijn in Helsinki besluit ik dat ik even wat rust om me heen nodig heb en ga in m’n eentje wat door de stad wandelen.

Dinsdag 19 februari

De dag begint wat later dan normaal, want er is overdag geen programma. Pas om 17u krijgen we een rondleiding door het Nationaal Museum van Finland. Tot die tijd gaan we in kleinere groepjes door de stad zwerven, op zoek naar souvenirs, leuke fotomomenten en genieten van het mooie weer. En de metro pakken, omdat het kan, één halte.