Donderdag 14 februari

Zo, vandaag gaan we een bezoek brengen aan de technische universiteit van Stockholm, Kungliga Tekniska Högskolan. We krijgen een uitgebreide rondleiding over de nogal grote campus en omdat de temperatuur vandaag niet al te hoog is, is het erg fijn om af en toe even een gebouw binnen te gaan.

thumbnail thumbnail

Helaas is de student die ons rondleid niet echt sociaal vaardig en heeft hij een nogal laag stemvolume, zodat de uitleg niet echt overkomt. Na de lunch krijgen we een luchtig college combinatoriek en origami en gaan we aan de koffie, waar ook direct de speelkaarten op tafel komen om een rikje te leggen.

right thumbnail IJshockey is de nationale sport van de Zweden, dus gaan we ‘s avonds met een deel van de groep naar een ijshockeywedstrijd. Eigenlijk wilden we wel graag naar het gigantische bolvormige Globen Arena, maar daar blijkt de musical Mamma Mia te worden opgevoerd en ernaast, in Hovet wordt daadwerkelijk ijshockey gespeeld.

De kaarten zetten ons in het vak van Djurgårdens Ishockeyförening, oftewel DIF, die voor de wedstrijd op plaats 9 staat en tegen de nummer 4, MODO uit Örnsköldsvik. Dat classementen niet altijd iets zeggen liet deze wedstrijd wel zien, want na tweeënhalf uur wint DIF met 3 - 0 van MODO.

Vrijdag 15 februari

Het formele deel van het bezoek aan Stockholm is afgesloten, vandaag is het tijd voor wat ontspanning in het Skansen park, een openluchtmuseum annex dierentuin. Omdat het ook vandaag weer ijskoud is en het zelfs een beetje gesneeuwd heeft, is de zon erg welkom om een beetje warmte te geven.

thumbnail thumbnail

Een afstammeling van een IJslandpaard staat een beetje lam tegen een boom te leunen. We vermoeden dat het een zware nacht was… En we zagen nog een eland, wat je natuurlijk gezien moet hebben als je in Zweden was, maar die je in de stad natuurlijk normaalgesproken niet ziet.

Zaterdag 16 februari

We slapen uit tot maarliefst 9 uur, gaan nog de stad in voor last-minute souvenirs om rond 4 uur te gaan inschepen op de veerboot naar Helsinki.

thumbnail

Aan boord gaan we eerst de buitendekken verkennen, de café’s aan boord, de discotheek en om 6 uur is het dan tijd voor het dinerbuffet. Een enorme keuze aan allemaal even lekkere dingen, lokale specialiteiten, maar ook oosters en mediterraan.

Wat hierna aan boord gebeurt, zal wijselijk onbeschreven blijven :P

Vlag van Åland Ik wil wel zeggen dat we onderweg rond middernacht de Ålandseilanden aandoen, een apart land in de Botnische golf tussen Zweden en Finland. Het is een speciale provincie van Finland met zelfbestuur. De vlag lijkt op die van IJsland en Zweden. We konden niet van boord, maar ik ben er dus een soort van wel geweest ;)

De volgende morgen komen we aan in Helsinki, waar ik net op tijd aan het ontbijt zit om te zien hoe we de Suomenlinna eilandengroep doorvaren en Helsinki voor ons uit de mist opdoemt. Een mooi en bijzonder gezicht.