Maandag 11 februari

De nachttrein rijdt Stockholm met een beetje vertraging binnen, opgelopen door een kapotte locomotief. Ergens midden in de nacht hebben we drie kwartier stilgestaan om te wachten op een nieuwe loc. Hiervan heb ik niets meegekregen, want ik lag heerlijk te slapen op de niet eens zo heel oncomfortabele “bedden”.

Bij het uitstappen draait Remco zijn schouder uit de kom, en krijgt hem er niet eigenhandig weer terug in. Met veel gedoe krijgt hij een rolstoel en een taxi naar het ziekenhuis geregeld. Intussen worden wij per bus naar het hostel Zinkensdamm gebracht, halen een metrokaart voor de komende week en beginnen aan een verkenningswandeling door de Zweedse hoofdstad onder leiding van Inge, een studente bouwkunde aan de TU/e die hier een half jaar vakken volgt.

We lopen langs de koninklijke paleizen, de regeringsgebouwen en zien de wisseling van de wacht. Voor 69 krone vinden we een warme lunch (redelijk standaard in Scandinavië, evenals warm avondeten) inclusief drankje in een restaurantje waarvoor we eerst een portiek in moeten, dan een trap af, een halletje door en dan pas zijn we er. Wil je naar de wc, dan moet je het hele traject omhoog, het portiek doorlopen, langs wat afvalemmers ergens een deurtje door. Geweldig :)

Na afloop van de wandeling gaan we nog even een beetje shoppen naar kaarten en souvenirs en daarna nog een beetje lammen in een klein parkje bovenop een heuvel in de zon, midden tussen de huizen. Als de zon achter de huizen wegzakt en de temperatuur ook, gaan we naar het hostel terug en gaan daar verder waar we mee bezig waren.

thumbnail thumbnail

Dinsdag 12 februari

Vandaag gaan we op bezoek bij IBM Forum Nordic, waar we vluchtig ontvangen en ongeveer net zo vluchtig weer buitengekeken worden. Niemand is echt tevreden over dit bezoek en het was de lange rit van vijftien kilometer met de tunnelbana (metro) naar Kista niet echt waard. Wat het wel de moeite waard maakte was het idee dat je binnen niet al te lange tijd opeens helemaal buiten de stad kan zijn. Na het een-na-laatste station schieten we namelijk plotseling de tunnel uit en rijden door een bos en weilanden om na enkele kilometers aan te komen op Kista Science City, het grootste IT-centrum van Zweden.

Vasa Na het wat teleurstellende bezoek aan IBM rijden we terug de stad in, richting het Vasa-schip. Dit oorlogsschip uit de 17e eeuw maakte slagzij amper 20 minuten na haar tewaterlating, richtte zich opnieuw, kantelde een tweede maal en toen liep het water door de kanonsgaten het schip binnen. In enkele minuten was het schip gezonken en het grootste deel van de bemanning wist zich te redden, zo’n 40 personen hebben het niet gehaald. Het schip moest een paradepaardje van de Zweedse koning Gustaaf II Adolf worden, in plaats daarvan werd het Zwedens eerste duikboot. In 1961 werd het schip geborgen en gereconstrueerd.

Woensdag 13 februari

Nog een keer gaan we naar Kista. Ditmaal voor een hele dag en we gaan Ericsson bezoeken, tevens een van de belangrijkste sponsors van onze reis. Ze hebben werkelijk werk gemaakt van ons bezoek, want “speciaal” voor ons is een onderzoeker van Ericsson in Rijen overgevlogen om deze dag te verzorgen. De dag staat in het teken van mobiele netwerken en hun toepassingen, maar we kunnen niet beginnen voordat we eerst een rondleiding langs de geschiedenis en tegenwoordige tijd van Ericsson en telefonie in het algemeen hebben gemaakt.

Vervolgens krijgen we ook nog een praatje over het Ericsson Racing Team wat in oktober gaat meedoen aan de Volvo Ocean Race met twee boten. We krijgen de materialen te zien en een filmpje en zien niet wat er intussen achter onze rug aan het gebeuren is… Want hier wordt langzaam een gordijn opgehezen en daarachter… is opeens de enorme hal te zien waar de zeilboten gebouwd worden. En dan te bedenken dat dit dus gewoon in het hoofdkantoor van Ericsson is!

’s Avonds zou volgens Inge in Allhuset – een soort AOR, voor wie deze nog kent – op de universiteit een feestje zijn met goedkoop bier, dus wij niet te lui om dat eens te bekijken (culturele uitwisseling is ook een van de doelstellingen van de studiereis!). Uitgaan begint hier om 9 uur en als je de laatste tunnelbana wilt pakken, dan heb je toch nog ruim drie uur plezier gehad. Ideaal!