Bij compleet toeval liep ik vorige week door de televisiegids en merkte een heel onwaarschijnlijk programma op. Joanne Lumley, vooral bekend als Patsy uit Absolutely Fabulous gaat haar jeugddroom achterna en reist naar het noorden van Noorwegen om daar het noorderlicht te zien. We reizen met haar mee vanaf het station in Trondheim (yay!) naar Å op de eilandengroep Lofoten, tot aan een ijshotel helemaal in het leefgebied van de Sami.

De reactie van Lumley is prachtig, ik kan me de ijskoude oktobernacht in 2006 nog goed herinneren dat ik er precies hetzelfde bij stond, ontiegelijk nietig en zelfs inclusief de gedachte “hoe gelukkig kun je eigenlijk zijn”. De omschrijving van Lumley is oprecht, maar ik denk dat je het noorderlicht gezien moet hebben om dat gevoel helemaal te begrijpen.

Noorderlicht
“This is the wonder of the world, this is it… I might just have to lie down and stare!”

Voorlopig staat deze film nog wel even op m’n harde schijf…