Deze blogpost is onderdeel van de serie: Geldingadalsgos.

Geldingadalsgos gaat maar door en door en zowat elke week verandert er weer iets.

Waar al sinds het begin op werd geanticipeerd, gebeurde tussen 5 en 10 april, toen verschillende scheuren en een aantal nieuwe kraters ontstonden. De lava-rivier die daaruit voortvloeide liep in het naastgelegen dal genaamd Meradalur.

De eerste dag van de zomer is een feestdag in IJsland waarmee het begin van het zomerseizoen wordt gevierd. IJsland kent traditioneel slechts zomer en winter en “Sumardagurinn fyrsti” valt dit jaar op 22 april.

Als de vulkaan inderdaad meerdere jaren lava blijft geven, zal uiteindelijk het hele dal gevuld zijn en overstromen. Dat kan gevaarlijk zijn voor verschillende zaken in de buurt, zoals de Blue Lagoon, of de geothermische centrale in Svartsengi.

Ingenieurs zijn daarom aan het onderzoeken of en hoe het mogelijk is een lava-stroom om te leiden.

Rond 3 mei nam de uitbarsting opeens een heel dramatische wending. IJsland staat natuurlijk bekend om zijn geisers, met Geysir en Strokkur als bekendste voorbeelden. Nu kunnen ze daar ook een vulkaan-geiser aan toevoegen, want “Krater Nummer 5” gooit opeens regelmatig lava honderden meters de lucht in.

Na bijna twee maanden heeft het lava-veld eindelijk een naam gekregen. Niet de meest spannende naam, maar de lava zal voortaan Fagradalshraun heten, naar het “mooie dal” Fagradalur waar het allemaal begon.