Deze blogpost is onderdeel van de serie: Geldingadalsgos.

De vulkaanuitbarsting in Geldingardalur op Reykjanes in IJsland is nog steeds in volle gang, hoewel na bijna 60 dagen de activiteit een klein beetje lijkt af te nemen.

Het uitstekende Engelstalige cultuurmagazine Reykjavík Grapevine was er snel bij om regelmatig verslag te doen van dit natuurgeweld, aangezien buitenlandse toeristen dit keer grotendeels zouden thuisblijven.

Op de avond van de uitbarsting waren alle wegen nog afgesloten en kon niemand in de buurt van de vulkaan komen, omdat niemand wist hoe gevaarlijk het zou zijn.

De volgende ochtend hebben ze een flinke wandeltocht van een paar uur ondernomen om bij het gebied te komen dat inmiddels was vrijgegeven, omdat de uitbarsting relatief rustig bleek te zijn. Onderstaande video stond ook al op de vorige post, maar ik heb hem opgenomen voor compleetheid.

Op 24 maart werd de omvang van de uitbraak langzaam duidelijk en werden bepaalde gebieden rondom de grote krater afgesloten, met name de heuvelrug die erheen liep waar ze in de vorige video nog op stonden. Er was een verhoogde kans dat er een spontane scheur in die heuvelrug zou ontstaan en dat er dan dus heel snel veel lava uit zou kunnen komen.

Op 26 maart was het kleine mini-kratertje groter gegroeid dan z’n grotere broer. Het werd inmiddels ook niet onmogelijk geacht dat de uitbarsting erg lang zou gaan duren, misschien jarenlang en wellicht zelfs decennia.

De video van 31 maart was van een avondbezoek, waar het goed zichtbaar is dat het gehele lava-veld nog steeds gloeiend heet is, ook al lijkt het overdag alsof de lava al helemaal is uitgehard. Het is dan ook volledig onmogelijk om het lava-veld op te gaan. Je schoenen zullen doorgesneden worden door de scherpe randen van het gesteente en vervolgens smelten door de hitte.

Morgen nog meer video’s!