Op 31 mei is het Quit Facebook Day. Aanleiding zijn de uitspraken van Mark Zuckerberg – eigenaar van Facebook – dat “privacy niet zo belangrijk is”, dat “privacy dood is” en de ondoorzichtigheid van Facebooks privacy-instellingen. Nou wil ik niet beamen dat privacy inderdaad niet zo belangrijk is, maar is het niet zo dat wat jij over jezelf op Facebook publiceert gewoon je eigen verantwoordelijkheid is?

Het gezever over privacy komt waarschijnlijk van een stel ijdeltuiten die hun hele hebben en houden openbaar maken op internet. Vervolgens zijn ze verbaasd als iedereen weet wat ze doen en worden ze zelfs boos als bedrijven die gegevens gebruiken.

Het is zo gemakkelijk om je achter privacy te verschuilen. Maar privacy op Facebook (en ook op het hele internet trouwens) heb je naar mijn mening namelijk gewoon zelf in de hand. Je kan er namelijk ook voor kiezen om géén gênante foto’s te delen of níet te melden dat je weer stomdronken was in het weekend.

Privacy-instellingen zijn niets meer dan kunstmatige drempels voor gepubliceerde berichten, het scheelt niet meer dan een enkel bitje of een ander jouw bericht kan lezen of niet. Een enkel foutje kan ervoor zorgen dat je de controle kwijtraakt over je spullen. Jij hebt je privacy-instellingen misschien op orde, maar wat weerhoudt je “vriend” ervan om die grappige opmerking over je baas te kopiëren?

Mijn advies? Blijf lekker hangen op Facebook, controleer je privacy-instellingen, besef wie je vrienden zijn en gebruik je verstand als je iets publiceert (openbaar maakt) op internet. Ohja, en verwijder Farmville.

Update Augustus 2019: Verwijder Facebook toch maar. Zo geweldig was het allemaal toch niet…