• Mac mini

  En toen toverde Apple opeens weer een mooi product uit de hoge hoed. Na de wat tegenvallende iPhone 4 introduceren ze een volledig nieuwe Mac mini.

  Mac mini

  Deze zou helemaal niet verkeerd staan op mijn bureau ;-) Combineert ook leuk met een iPad. Zucht, 2010 wordt een duur jaar…

  Lees verder
 • Roken en de Vuvuzela

  Voetballiefhebbend Nederland wordt er gek van, het monotone gebrom van de vuvuzela. De media meent aan iedereen zijn mening te moeten vragen, die steevast iets is in de categorie “om gek van te worden”,”vreselijke herrie”, “je hoort jezelf niet meer juichen”. Ze zouden verboden moeten worden! De vuvuzela hoort echter bij de voetbalcultuur van Zuid-Afrika, dat wist men ook al toen het WK werd gegund aan dat land.

  De taal van de vuvuzela]
  De taal van de vuvuzela

  Ik vond de overlast door vuvuzela’s eigenlijk treffend vergelijkbaar met de overlast die rokers constant veroorzaken op hun omgeving.

  Ongevraagd blazen ze constant stinkende troep de lucht in waar iedereen in de omgeving last van heeft. Je kan het proberen te maskeren door een andere geur de ruimte in te blazen, maar de rookstank blijft. We hebben er een oplossing voor; het rookverbod, maar er is een groep rokers die vindt dat ze gewoon moeten kunnen blijven paffen, want het hoort nou eenmaal bij de uitgaanscultuur…

  Rokers van Nederland die tegen het rookverbod zijn, denk nog eens aan de vuvuzela’s als je meent een sigaret op te moeten steken in het bijzijn van andere niet-rokers en bedenk dat er ook mensen het niet met jullie eens zijn!

  Note: Dit is geen aanval op rokers, dit is een aanval op mensen die blijven doorzaniken over het verbod op roken in de horeca.

  Lees verder
 • Dé keynote van 2010?

  De presentatie waar gadgetliefhebbers elk jaar weer op zitten te wachten, de keynote van de Apple WWDC - de World Wide Developer Conference - heeft dit jaar in mijn ogen weinig interessants opgeleverd.

  Apple Waar in het verleden iMacs en andere revolutionaire computers werden onthuld, is het nu verworden tot een businesspraatje met vervolgens de presentatie van een kleine upgrade aan een bestaande gadget. Zijne Steveheid vertelde dit jaar dat er weer een hele hoop apps zijn bijgekomen, dat er een hele hoop iPads en iPhones verkocht zijn en dat ze ook nog een paar iBooks hebben verkocht.

  Hij ging vervolgens door met de nieuwe iPhone 4. Naast een nieuw uiterlijk - ik vind het best wel lelijk - is het enige noemenswaardige in mijn ogen de toch best wel hoge schermresolutie van 960 x 640 op dezelfde dimensies als de huidige iPhone. Dat komt dus gewoon neer op 326 dpi; beter dan wat een gemiddelde printer afdrukt. Het is te verwachten dat de volgende versie van de iPad ook zo’n hoge resolutie krijgt (mits ze de schermen zo ver kunnen opschalen).

  De andere upgrades, een 5 megapixel camera en bijbehorende 720p30 videoresolutie, vind ik eigenlijk tamelijk logische stapjes. Ook de front-facing camera die videobellen mogelijk maakt is niet echt revolutionair, die hebben we in andere telefoons ook al gezien.

  Al met al ben ik niet echt onder de indruk. Is het Reality Distortion Field afgebrokkeld of ben ik uit de Apple zone? Waar is de Apple TV reanimatie of - doe eens wild - een complete Mac mini redesign? Waar zijn de producten volgepropt met innovaties die je credit card laten jeuken?

  Ik ben underwhelmed. Behalve over de nieuwe naam van het iPhone OS… Die is ook schitterend ;-)

  Lees verder
 • Een atlas van stedelijke geotaggers

  Onderstaande kaart van Eric Fischer laat van foto’s op flickr.com zien waar ze zijn gemaakt (“geotagging”) en hoe snel de maker ervan bewoog. Een zwarte lijn geeft de snelheid van een voetganger weer, rood is vaar- of fietssnelheid en groene en gele lijnen geven de snelheid van een auto of trein aan.

  The Geotaggers' World Atlas #2: London
  London

  Het geeft de toeristische trekpleisters goed weer, rechtsonder zie je Greenwich, iets erboven Canary Wharf. Het centrale cluster stopt rechts tamelijk abrupt met Tower Bridge. Er is een grote concentratie te zien in Westminster. Helemaal links zie je de botanische tuinen Kew Gardens.

  Op de hoogste resolutie is goed te zien hoe de kaart tot stand kwam. Fischer sorteerde eerst alle foto’s op datum en tijd, en trok vervolgens lijnen tussen opeenvolgende foto’s als deze redelijkerwijs dicht genoeg bij elkaar lagen. Liggen de punten dicht bij elkaar is de lijn zwart, liggen ze wat verder uit elkaar zijn ze rood.

  Het is opvallend dat de kaart nu al zo’n groot detail toont, want het geotaggen van foto’s is een redelijk nieuw verschijnsel en slechts een handjevol mensen zal waarschijnlijk hun foto’s volledig automatisch laten geotaggen.

  Meer steden staan op The Geotaggers’ World Atlas on Flickr.

  The Geotaggers' World Atlas #14: Amsterdam by Eric Fischer, on Flickr
  Amsterdam

  Lees verder
 • Quit Facebook Day

  Op 31 mei is het Quit Facebook Day. Aanleiding zijn de uitspraken van Mark Zuckerberg – eigenaar van Facebook – dat “privacy niet zo belangrijk is”, dat “privacy dood is” en de ondoorzichtigheid van Facebooks privacy-instellingen. Nou wil ik niet beamen dat privacy inderdaad niet zo belangrijk is, maar is het niet zo dat wat jij over jezelf op Facebook publiceert gewoon je eigen verantwoordelijkheid is?

  Het gezever over privacy komt waarschijnlijk van een stel ijdeltuiten die hun hele hebben en houden openbaar maken op internet. Vervolgens zijn ze verbaasd als iedereen weet wat ze doen en worden ze zelfs boos als bedrijven die gegevens gebruiken.

  Het is zo gemakkelijk om je achter privacy te verschuilen. Maar privacy op Facebook (en ook op het hele internet trouwens) heb je naar mijn mening namelijk gewoon zelf in de hand. Je kan er namelijk ook voor kiezen om géén gênante foto’s te delen of níet te melden dat je weer stomdronken was in het weekend.

  Privacy-instellingen zijn niets meer dan kunstmatige drempels voor gepubliceerde berichten, het scheelt niet meer dan een enkel bitje of een ander jouw bericht kan lezen of niet. Een enkel foutje kan ervoor zorgen dat je de controle kwijtraakt over je spullen. Jij hebt je privacy-instellingen misschien op orde, maar wat weerhoudt je “vriend” ervan om die grappige opmerking over je baas te kopiëren?

  Mijn advies? Blijf lekker hangen op Facebook, controleer je privacy-instellingen, besef wie je vrienden zijn en gebruik je verstand als je iets publiceert (openbaar maakt) op internet. Ohja, en verwijder Farmville.

  Update Augustus 2019: Verwijder Facebook toch maar. Zo geweldig was het allemaal toch niet…

  Lees verder
 • En ook certificaat nummer twee is binnen!

  Sinds vanmorgen mag ik mijzelf na Sun Certified Java Programmer ook Sun Certified Web Component Developer noemen! Met andere woorden, ik heb Sun overtuigd dat ik weet wat servlets zijn, hoe ik daarin met sessies en cookies moet omgaan, hoe ik filters kan toepassen, hoe ik dat alles in Tomcat kan deployen en nog een paar andere nuttige feitjes.

  Een F14 Tomcat vliegt laag over In het kader van “leer elk jaar een nieuwe programmeertaal” denk ik dat 2009 hiermee voor mij het Java-jaar was.

  In 2010 ga ik mij wagen aan het illustere Objective-C, de taal achter Mac OS X applicaties en iPhone apps. Eens zien hoe me dat vergaat.

  Maar nu eerst even de overwinning vieren :-)

  Lees verder
 • Volwassen praat: Hypotheekrenteaftrek

  En dan nu een verhaaltje uit de categorie “volwassen praat”.

  Er is veel te doen rond het thema hypotheekrenteaftrek (HRA). Al jaren probeert de politiek een standpunt in te nemen wat geen stemmen kost, maar wél de HRA beperkt. Alleen “hoge” hypotheken zouden er last van mogen hebben, alleen hypotheken op tweede huizen zou niet langer aftrekbaar mogen zijn… De rek is er inmiddels wel uit, ze zullen een besluit moeten gaan nemen. Eigenlijk maakt het niet eens meer uit wát er besloten wordt, áls er maar iets besloten wordt zodat de onzekerheid verdwijnt.

  De Vereniging Eigen Huis gaat nu in navolging van de ANWB met de kilometerheffing via een “volksraadpleging” de mening peilen en dit aan Den Haag presenteren.

  De huizenmarkt staat bijna stil, omdat huizen onbetaalbaar zijn geworden. Banken willen helemaal geen hypotheken meer verstrekken, een afgestudeerde HBO’er of acadeem kan nu met een startsalaris een hypotheek krijgen van ongeveer € 150.000,-, waarvoor je in ieder geval in Eindhoven geen huis kunt krijgen. Voor starters is het nu ook helemaal niet interessant om te kopen, omdat er grote onduidelijkheid is over de HRA. Het kan namelijk twee kanten op gaan:

  • De HRA wordt wel afgeschaft, huizen worden moeilijker te betalen, oftewel dan moet de prijs omlaag. Als je net voor de afschaffing dus een huis hebt gekocht zit je ten eerste met een te duur huis waar je voorlopig niet vanaf kunt en ten tweede met maandelijks hogere kosten.

  • De HRA wordt niet afgeschaft, de prijzen blijven veel te hoog voor een starter om iets te kunnen kopen. Sociale huurwoningen worden bezet door mensen zoals ik die er eigenlijk niets meer te zoeken zouden moeten hebben.

  Het beste voor de potentiële starter is dus om gewoon te blijven zitten waar ie nu zit, in z’n (sociale) huurwoning en daarmee een plaats bezet te houden voor iemand die het veel harder nodig heeft. De starter die in het verleden een huis heeft gekocht en op zoek is naar een ander (groter) huis, krijgt z’n huis niet verkocht aan de potentiële starter en blijft dus ook op z’n huidige stek zitten. De koper die boven z’n kunnen een veel te duur huis heeft gekocht krijgt het niet meer verkocht aan de starter die wat groter wil gaan wonen, en komt zo in financiële problemen.

  Het belangrijkste voor de politiek is nu eigenlijk gewoon duidelijkheid te geven wat ze willen, gaan we voor afschaffing of aanhouden? Deze draaikonterij zet de woningmarkt alleen maar vaster en daar heeft niemand iets aan. Een duidelijk besluit met een fatsoenlijke overgangsregeling zal onzekerheden wegnemen en hoe vervelend het besluit ook is, volgens mij komt het de woningmarkt alleen maar ten goede. Ik denk dan ook dat het onvermijdelijk is dat de HRA uiteindelijk helemaal wordt afgeschaft.

  Pas als er meer duidelijkheid is – demissionaire kabinetten helpen daarbij overigens ook niet echt – ga ik rondkijken. Tot die tijd blijven we lekker in ons Woonbedrijf-appartement zitten. Het is trouwens inmiddels alweer precies een jaar en een dag geleden dat we het eerste kijkje mochten nemen.

  Lees verder
 • Brekend: Piraterij heeft geen direct negatieve invloed op bioscoopbezoek

  Gelezen in De Pers:

  De bioscopen in Nederland hebben vorig jaar 27,2 miljoen toegangstickets verkocht, 15,8 procent meer dan een jaar eerder. […] Dat heeft het Europese Audiovisuele Observatorium donderdag op de eerste dag van het Internationale Filmfestival van Berlijn bekendgemaakt.

  Het blijkt dat als je kwaliteit produceert, mensen echt wel naar de bioscoop willen komen om je film te zien. En dat in dezelfde tijd dat café’s en restaurants het moeilijk hebben.

  Lees verder
 • Privacy in het openbaar vervoer

  Eng hoor, zo’n OV-chipkaart… Nu kunnen “ze” steeds zien waar we heen reizen met het OV! Nu het nieuwe vervoersbewijs zo’n beetje definitief is ingevoerd (op Veolia-land na dan, belachelijk), staat iedereen opeens op z’n achterste benen dat “de privacy eraan gaat”.

  OV chipkaart Als je alleen even verder denkt, kon de NS al jaren nagaan wie waarheen reed. Elke keer als je een kaartje koopt, dan gebruik je namelijk je pinpas. In het algemeen gebruik je daarvoor steeds dezelfde pas en dus kan de NS kaartjes koppelen aan een pinpas.

  Vervolgens hoef je maar een enkele keer geld-terug-bij-vertraging te claimen, om een specifiek kaartje te koppelen aan een naam en daarmee aan de pinpas waarmee dat kaartje is gekocht. Wellicht krijg je die informatie echter al veel eerder, want toen ik eens bij de lokale fietsenmaker een nieuwe band pinde, wist deze mij ongevraagd te vertellen dat ik meneer Luijten was. In ieder geval is de pinpas te koppelen aan een naam.

  Hoe kan je dit voorkomen? Je kan je kaartje voortaan kopen met contant geld, maar let op! In de perfecte samenzwering zit de bank natuurlijk ook in het complot! Op een bankbiljet staat een serienummer, dit is gedrukt in een voor de computer extra goed leesbaar lettertype. Bij het uitgeven van de biljetten wordt geregistreerd welke serienummers met welke pinpas (of aan welke persoon) zijn uitgegeven. Als je deze biljetten vervolgens gebruikt om een kaartje te kopen, worden ze weer gelezen en kunnen we weer het kaartje koppelen aan een persoon.

  We gaan nu dus eerst naar de Kiosk en kopen een beker koffie, zodat we nieuw, ongeregistreerd geld terugkrijgen. Daarmee kopen we nu ons kaartje… Wat een gedoe!

  En dan komen we terug bij de OV-chipkaart: Ook hiervoor bestaat een anonieme kaart en zelfs wegwerpkaartjes die een beperkte geldigheid hebben. Maar dan wordt er geklaagd dat hier geen kortingen op kunnen worden gegeven en daarmee zijn we eigenlijk op de kern van de gevoelens gekomen: Geld!

  Nederlanders geven hun persoonlijke gegevens maar al te graag weg voor een voordeeltje. Het is geen probleem als door een paar grote commerciële bedrijven een compleet profiel wordt gemaakt van al onze boodschappen voor een paar Airmiles. Als vervolgens onze eigen volksvertegenwoordiging met een zelfde plan komt, gaan we piepen. Rare jongens, die Nederlanders!

  Lees verder
 • iPad Bashing

  Het is schijnbaar een sport om alles wat Apple uitbrengt te bashen om alle functies die een nieuw apparaat niet heeft. Daarbij gaat de basher in kwestie volledig voorbij aan het feit dat hij (opvallend genoeg is het meestal een hij) misschien wel helemaal niet tot de doelgroep van het product behoort.

  Een favoriet argument is dat bezitters van de producten collectief leiden aan het Stockholm-syndroom. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar er zijn dus schijnbaar mensen die níet de hele tijd met een laptop op schoot willen zitten. Gelukkig zijn er ook andere geluiden te horen die het “gemis” van features wel weten te relativeren:

  Tenslotte nog een filmpje van 16 jaar geleden. Bedenk bij het kijken dat het web in 1994 nog in de kinderschoenen stond (Netscape en Opera werden pas in december dat jaar uitgegeven, de enige andere op dat moment was Mosaic, de allereerste grafische web browser voor de Mac en PC).

  Ik denk niet dat de iPad gaat falen en wel precies om de reden waarom de iPhone niet is gefaald en de iPod niet is gefaald: Het doet wat het moet doen en het doet het simpel, dát is wat mensen willen. Het interesseert de gebruiker niet dat ze niet vier dingen tegelijk kunnen doen.

  Net als Apple zie ik wel een markt voor iPad en we gaan over een paar maanden zien of het inderdaad succesvol wordt. Voorlopig is m’n MacBook nog prima, maar het zou zomaar kunnen dat de opvolger van Idéfix geen laptop is; een computer heb ik immers al in de studeerkamer staan. Of dat een iPad is weet ik niet, we gaan immers genoeg van dit soort producten zien in de komende tijd. Maar of die er ook zo mooi uit zien…?

  Lees verder