Het is schijnbaar een sport om alles wat Apple uitbrengt te bashen om alle functies die een nieuw apparaat niet heeft. Daarbij gaat de basher in kwestie volledig voorbij aan het feit dat hij (opvallend genoeg is het meestal een hij) misschien wel helemaal niet tot de doelgroep van het product behoort.

Een favoriet argument is dat bezitters van de producten collectief leiden aan het Stockholm-syndroom. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar er zijn dus schijnbaar mensen die níet de hele tijd met een laptop op schoot willen zitten. Gelukkig zijn er ook andere geluiden te horen die het “gemis” van features wel weten te relativeren:

Tenslotte nog een filmpje van 16 jaar geleden. Bedenk bij het kijken dat het web in 1994 nog in de kinderschoenen stond (Netscape en Opera werden pas in december dat jaar uitgegeven, de enige andere op dat moment was Mosaic, de allereerste grafische web browser voor de Mac en PC).

Ik denk niet dat de iPad gaat falen en wel precies om de reden waarom de iPhone niet is gefaald en de iPod niet is gefaald: Het doet wat het moet doen en het doet het simpel, dát is wat mensen willen. Het interesseert de gebruiker niet dat ze niet vier dingen tegelijk kunnen doen.

Net als Apple zie ik wel een markt voor iPad en we gaan over een paar maanden zien of het inderdaad succesvol wordt. Voorlopig is m’n MacBook nog prima, maar het zou zomaar kunnen dat de opvolger van Idéfix geen laptop is; een computer heb ik immers al in de studeerkamer staan. Of dat een iPad is weet ik niet, we gaan immers genoeg van dit soort producten zien in de komende tijd. Maar of die er ook zo mooi uit zien…?