Twintig jaar geleden begon ik een weblog genaamd “Logging the Switch”. Ik had destijds met genereuze hulp van de Belastingdienst (met de pc-privéregeling die diezelfde maand nog werd afgeschaft) de Apple Power Mac G5 gekocht en ging van Linux op de Intel PC naar Linux op de PowerPC. Mijn ervaringen zou ik delen op dit weblog. Of althans, dat was de bedoeling. De praktijk was anders.

Het was al vrij snel duidelijk dat zulke nieuwe hardware echt niet meteen ging werken op Linux. De CPU zelf werd in eerste instantie al niet eens herkend, laat staan dat het systeem kon opstarten. Ik moest dus een andere “Switch” gaan maken, naar Mac OS X. Maar dat was helemaal niet zo’n interessant onderwerp, dus al vrij snel kwamen andere dingen voorbij, zoals welke CDs ik kocht, welke foto’s ik had gemaakt en welke tijden ik op het ijs reed. Soms in het Nederlands, soms in het Engels.

In 2006 maakte ik een tijdelijk uitstapje naar een tweede weblog, Christian in IJsland, omdat ik merkte dat die twee niet lekker samen gingen op hetzelfde adres. Twee totaal verschillende doelgroepen.

Na de studie zakte het aantal posts flink in. Ik heb meerdere keren besloten te gaan stoppen en de boel af te sluiten, maar telkens kwam er toch weer een berichtje. Het leven stond even in de weg, we trouwden, kochten een huis en kregen kinderen. Andere dingen werden even belangrijker. En toch, op een gegeven moment begon het weer te kriebelen en begonnen de posts langzaam weer te komen, vooral over hobbyprojecten zoals Arduino en VR.

Techniek door de jaren heen

De techniek is in de loop van de jaren flink veranderd, maar ik ben altijd op de achtergrond blijven knutselen en schaven aan het weblog.

De site met t-shirt-layout Begin 2004 experimenteerde ik al wat met Movable Type embedded in mijn toenmalige website. Daarvan is nog een klein beetje te zien op the Internet Archive. Ik beschouw dat echter nog niet echt als het begin van Logging the Switch, het was meer een probeersel.

Later dat jaar ging ik over naar Instiki ( van David Heinemeier Hansson die later Ruby on Rails, Basecamp en de e-maildienst Hey zou gaan ontwikkelen), waar Logging the Switch dan echt werd geboren. Website en weblog waren toen nog gescheiden. Minder dan een jaar later zou ik de hele boel overzetten naar Hobix en toen waren ook website en weblog samengevoegd.

De jaren daarna is de weblog regelmatig verhuisd van hosting. Eerst heb ik bij Spacelabs nog verschillende servers gebruikt en daarna kwam het op een eigen VPS te staan. In 2015 introduceerde GitHub hun Pages, waarbij je elk repository (gratis) een website kon geven mét eigen domein. Het bleek erg lastig om ouwe Hobix op zulk nieuw spul te draaien, want in de tussentijd was de ontwikkelaar van Hobix van de aardbodem verdwenen en hij had al zijn code meegenomen. Hobix was al vijf jaar niet meer onderhouden en werkte niet meer samen met de nieuwste Ruby-versies die GitHub Pages vereiste. Ik moest nogmaals de blog migreren naar een ander systeem, dat werd Jekyll.

De afgelopen acht jaar gebruik ik GitLab Pages, omdat zij nét iets flexibeler zijn in hun automatisering en meer mogelijkheden bieden voor het genereren van statische websites. De site op GitHub staat blijkbaar wel nog steeds online, maar daar heeft de tijd stilgestaan.

Het is ook niet zo dat ik de afgelopen acht jaar niets meer aan onderhoud heb gedaan, integendeel! Ik ben eigenlijk best regelmatig aan het rommelen in de code die de site genereert om hier en daar wat te verbeteren, de navigatie te stroomlijnen, het er nét iets mooier uit te laten zien. Eigenlijk doe ik dat meer dan nieuwe stukjes schrijven…

Dit waren de eerste twintig jaar, wat gaan de volgende twintig brengen?