In augustus had ik hier al geschreven dat ik koffiedik zou gaan kijken. Nu, vijf maanden later is het werk aan CoffeeDregs grotendeels klaar. Ik ben nu nog een beetje aan het schaven om de laatste probleempjes eruit te werken, maar het grote werk is af.

Een screenshot van CoffeeDregs in actie
Een screenshot van CoffeeDregs in actie

De gebruiker kan nu een Java-broncode inladen en deze met behulp van de tool uitvoeren. Je ziet dan de objecten gecreeerd en verwijderd worden, referenties gelegd, methoden aangeroepen worden, hoe waardes in variabelen veranderen. We (m’n begeleiders en ik) hopen over een paar weken een aantal studenten met de tool te laten spelen en kijken hoe ze ermee omgaan, om te zien of het bruikbaar zou zijn om vanaf september in het programmeer-onderwijs in te gaan zetten.

Helaas maak ik die lancering natuurlijk niet meer mee, maar interessant gaat het zeker worden; ik heb dan toch een klein beetje een stempel weten te drukken op het onderwijs van de TU/e!

De komende twee maanden ga ik m’n verslag schrijven en de experimenten uitvoeren en dan ben ik hopelijk afgestudeerd!