• A Fresh Start

  Some ten years ago, I started this blog to document my switch to the PowerPC platform. Gradually it changed into a general purpose blog with ramblings about just about anything I dared to share. Sometimes, I would not write about some subject because I cared too much about what others think.

  Times have changed. I have stopped worrying about what others think about me and my writings. This is just for fun and it should always be just for fun.

  So here it is, hopefully a new and fresh start of Logging the Switch… Yeah, I’ll have to think of another title.

  Lees verder
 • Monument Valley

  Ken je het spelletje Monument Valley? Bij de makers – ustwo – heb ik de komende drie dagen cursus, erg leuk kantoor!

  En als je dan toch een paar dagen in Londen bent, dan kan je er ook maar een beetje rondkijken, toch?

  Trafalgar Square
  Loopt een kip over het plein, “tok”

  Tower Bridge
  Tower Bridge

  Tower of London
  Tower of London

  20 Fenchurch Street
  20 Fenchurch Street met beschermende doeken tegen het zonnelens-probleem

  The Shard
  The Shard - 72 verdiepingen, 310 meter hoog

  The Gherkin
  The Gherkin, past goed bij de Cucumber-cursus die ik hier volg

  Leadenhall Building
  Leadenhall Building

  Elizabeth Tower, a.k.a. "Big Ben"
  Elizabeth Tower, “Big Ben”

  Big Ben close up
  Big Ben close up

  Palace of Westminster
  Palace of Westminster

  London Eye
  London Eye en de Theems

  Lees verder
 • ... en er wordt weer gebouwd

  Het is inmiddels alweer een week na de bouwvakvakantie en ook in Horst is men hard aan het werk. We zijn er afgelopen dinsdag langsgereden en het lijkt erop dat deze week het metselwerk aan de beurt was. De voor- en achterkant zijn zo’n beetje klaar, de punt van de zijgevel zal inmiddels ook wel af zijn.

  De hypotheek is ook geregeld en op 4 september gaan we de akte tekenen, dan hebben we dus ook daadwerkelijk iets gekocht! Heeft maar 3 maanden gekost…

  Lees verder
 • Een dak voor de bouwvak, wel of niet?

  Er wordt duchtig doorgebouwd in Horst. De buitenmuren zijn opgemetseld tot de eerste verdieping, het spant staat er en ze zijn klaar met de Ytong blokken.

  Een dak voor de bouwvak vakantie zou dus wel eens kunnen gaan lukken!

  Lees verder
 • Derde termijn

  Over de bouw heb ik nu eigenlijk niet zoveel nieuws te melden. We zijn er zelf de laatste weken niet meer geweest, maar de ouders van Marly zijn er een keer op een regenachtige dag (24 juni) langsgereden en foto’s gemaakt.

  Op het eerste gezicht is er niets veranderd ten opzichte van de vorige keer, maar een nadere vergelijking met de foto van de vorige keer laat zien dat de betonvloer voor de zolder is gestort. Dat is dan meteen ook “pay day” voor de 3e termijn. De helft van de aanneemsom moet nu betaald zijn.

  Van een van onze toekomstige buren die we toevallig tegenkwamen toen wij een keer gingen kijken hoorden we dat de aannemer wil proberen het dak er nog voor de bouwvak vakantie op te krijgen. Dat betekent dat ze nu nog maar 2 weken de tijd hebben. We zijn benieuwd, we gaan deze week weer eens een kijkje nemen!

  Lees verder
 • Makelaars, meerwerk en hypotheken

  Afgelopen zaterdag 9 juni hebben we de koop- en aannemingsovereenkomst voor het huis in Horst getekend en is dus de koop een feit. Op het moment dat we het makelaarskantoor uitlopen hebben we nou echter niet echt het gevoel dat we zojuist een huis hebben gekocht. Ook als we even langs Horst rijden om te stand van de bouw te bekijken, is het toch nog niet echt ons huis.

  Gelukkig worden we in de week die erop volgt “overspoeld” door aannemers, onderaannemers en hypotheekadviseurs die allemaal iets van ons willen of ons iets willen aanbieden, dus met dat gevoel begint het nu inmiddels wel goed te komen :)

  Doordat de bouw al vrij ver gevorderd is, zoals je hierboven ziet, zijn bepaalde beslissingen al voor ons genomen en andere moeten snel worden besloten. Zo zijn zijn we naar keukens en badkamers gaan kijken om inspiratie op te doen en we hebben onze keuze voor de deuren en deurbeslag door moeten geven. Voor allerlei zaken zijn stelposten opgenomen in de aanneemsom, maar eigenlijk kan je alles naar eigen wensen aanpassen. Bijvoorbeeld welke tegels je in de badkamer en het toilet wilt hebben, of welk badmeubel en welke kranen. Het is tamelijk makkelijk om hier stiekem heel veel geld mee uit te geven, omdat het allemaal om relatief aan de huizenprijs kleine bedragen gaat, dus je moet goed oppassen waar je nu eigenlijk het geld aan uitgeeft.

  Ook moeten we nu snel een hypotheek regelen, want sommige rekeningen hadden al betaald moeten zijn en de volgende termijnen stevenen ook in sneltreinvaart op ons af.

  Een hypotheek is alleen niet zo simpel als het op het eerste gezicht lijkt. Bij een hypotheek denk je aan een hele grote zak geld die je in 30 jaar terugbetaalt met rente. Dat eerste deel klopt; het is een verdomd grote zak geld. Over het terugbetalen kan je vanalles afspreken. Je kan de rente 30 jaar lang vastzetten en elk jaar een gelijk stukje terugbetalen, of de rente volledig vrij laten zijn en over de hele looptijd niks aflossen (“aflossingsvrij”). En alles wat daar tussenin zit, plus alle combinaties daarvan.

  Wat de beste hypotheek is, is voor iedereen anders. Zo willen wij graag extra kunnen aflossen; dan is het handig om een stukje van je hypotheek aflossingsvrij (klinkt paradoxaal, nietwaar?) te maken tegen een korte rentevaste periode en daardoor een lagere rente. Elk extra bedrag wat je wil aflossen stop je dan in dit deel, wat daardoor steeds kleiner wordt en je er ook steeds minder rente voor betaalt. Er zit een maximum aan het bedrag wat je mag aflossen per jaar, meestal 10% van de hoofdsom; echter wanneer de rentevaste periode afloopt mag je kiezen tussen een nieuwe rentevaste periode of het direct aflossen van het hele bedrag. Doordat de periode kort is, heb je de mogelijkheid dit deel alvast af te lossen lang voordat de rest van je hypotheek is afgelopen. Resultaat: fors lagere maandlasten voor de rest van de looptijd en dat is veel meer waard dan een beetje hypotheekrenteaftrek.

  Hypotheken blijken best toffe wiskundige problemen te zijn waar je eindeloos aan kan blijven rekenen en nooit zul je de perfecte mix kunnen vinden, omdat het kennis van de toekomst vereist.

  Lees verder
 • Verhuisplannen

  Zoals bij de meesten bekend zijn we op zoek naar een koophuis. Je zou zeggen dat dat in deze kopersmarkt niet echt een probleem zou moeten zijn. Klopt, maar wij hebben natuurlijk ook onze eisen :-)

  Wat we prettig vinden aan ons huidige appartement is het lage energieverbruik. Dit komt deels omdat het een appartement is, maar toch vooral omdat het gewoon supergoed geïsoleerd is en gebruikmaakt van een warmte-terugwinsysteem. Ook fijn zijn de hoge plafonds, grote deuren, goed hang- en sluitwerk en andere prettige zaken uit de Bouwbesluiten van de laatste jaren.

  Een (redelijk) nieuw huis heeft dus onze voorkeur. En daarmee zeg je dus eigenlijk nieuwbouw, want bestaande, maar redelijk nieuwe huizen worden niet zo snel verkocht door de hoge kosten die dat met zich meebrengt (vaak is het pas na 5 jaar rendabel om een huis weer te verkopen door onder andere de overdrachtsbelasting).

  De zoektocht begon in de omgeving van Eindhoven, maar hier zijn de huizen gewoon veel te duur. We gingen ons oriënteren op plaatsen gelegen aan de spoorlijn Eindhoven - Venlo en met een station: Helmond, Deurne, Horst-Sevenum, Blerick. In Helmond wil ik niet wonen :P, dus begonnen we in Deurne.

  Deurne

  We zagen het interessante nieuwbouwproject De Rijtse Vennen. Hier schreven we ons in op een van de 16 starterswoningen (zie hieronder) en we werden ingeloot. Onderzoek in het archief van de gemeente Deurne leverde op dat de wijk ontheffing heeft gekregen voor overschrijding van de geluidsnormen door spoorlawaai. De gemeente Deurne heeft een ontheffing voor spoorlawaai afgegeven tot 68 dB(Lden), de verwachting is dat deze waarde in 2015 structureel wordt overschreven. Een onbetrouwbare meting door ons met een iPhone app liet al zien dat het inderdaad regelmatig behoorlijk luid is in de omgeving, en als er een goederentrein langskomt dat het geluidsniveau zelfs stijgt tot boven de 70 dB(A). Ter vergelijking, op ons balkon is het 52 dB(A) als er een auto voorbijkomt en dat is eigenlijk al best veel herrie; een toename van 3 dB ervaren we als een verdubbeling van het geluidsniveau. Er zijn geen plannen voor geluidsbeperkende maatregelen bij de gemeente, dus dat wordt in de toekomst alleen maar erger. In de onmiddellijke nabijheid was er bovendien een natuursteenverwerkingsbedrijf (= lawaai), een drukke verkeersweg (= lawaai) en een uiensnijderij (= stank). Dat leek ons niet zo’n prettig leefklimaat.

  Achteraf blijkt het maar goed te zijn geweest dat we er niet mee verder zijn gegaan, want na een half jaar is nog maar 7 van de 16 woningen verkocht. Dit betekent dat er nog niet begonnen gaat worden met de bouw, want dat is pas bij 70%. Tegelijk kun je gedurende 2 jaar niet onder de koop uit als de bouw niet begint; je zit er dus minimaal 2 jaar aan vast en dan zou het alsnog niet gebouwd kunnen worden en het contract ontbonden. In Deurne zijn verder geen nieuwbouwplannen die interessant voor ons zijn (andere projecten zijn veel te duur).

  Horst-Sevenum

  Het volgende station is Horst-Sevenum. Hier omheen liggen de dorpen Horst, Hegelsom, Sevenum en Meterik. Horst heeft een voor Horstse begrippen groot bouwplan aan de zuidwest-rand genaamd De Afhang. De eerste fase is net afgerond en de tweede fase is net in de verkoop gegaan. Hier zagen we onderstaande tweekappers.

  Een interessant project met mooie huizen, gelegen aan een doodlopende straat en een park tegenover. Wel een beetje duur, maar we besluiten toch een optie te nemen op een kavel.

  Toevallig worden echter in hetzelfde project door een andere ontwikkelaar-aannemer-combinatie nog meer tweekappers weggezet. De startprijs is al een stuk lager en ook de meerwerkopties zijn een stuk goedkoper. Van een setje van 4 woningen is al 3 verkocht en ze zijn dan ook al begonnen met de bouw (dat betekent dat het huis gegarandeerd binnen x werkbare dagen klaar is!). Ook hierop nemen we een optie. De woning ligt aan een zijstraat van een zijstraat, dus geen doorgaand verkeer. De overburen zijn levensloopbestendige woningen, wat een modern eufemisme is voor seniorenwoningen en erachter staat een oude boerderij (gemeentelijk monument) die er uiteraard al stond voordat het plan werd bedacht. Deze boerderij staat trouwens ook te koop.

  De optie op de andere woning in het plan laten we gaan en we besluiten om dit ons paleisje te laten worden. We (lees: Marly) onderhandelen over de prijs (ja, dat gaat dus ook bij nieuwbouw), leggen de aannemer uit dat het voor ons ook een risico is in deze politiek onzekere tijden en uiteindelijk gaat hij overstag met een mooi bod. We gaan zaterdag 9 juni hopelijk tekenen. Waar dit van afhangt? Of de juiste zaken in de overeenkomst zijn opgenomen en of er geen vreemde zaken in staan.

  Binnenkort meer over onze (r)emigratie naar Limburg!

  Lees verder
 • Leven!

  Ja! Deze blog leeft nog! Sterker nog, er staat het een en ander op stapel waardoor hier weer wat gaat gebeuren. Stay tuned!

  Lees verder