Met Pasen was ik samen met Jasper op vader-zoon weekend naar Parijs, waarover later misschien nog wat meer. Op onze zoektocht naar de Vrijheidsbeelden van Parijs kwamen we in de Jardin du Luxembourg een exemplaar tegen. Er staan twee bordjes bij die wat achtergrondinformatie over dit beeld geven en vóór een van die bordjes vonden we een beschilderde kiezelsteen.

Keihard surprise-ei

Nu kom je die overal wel tegen, elk dorp en elke stad heeft wel een stel creatievelingen die het leuk vindt om een glimlach op het gezicht van een ander te toveren. Rond het begin van de coronapandemie zag je ze overal opduiken, “Happy Stones” werd het genoemd in goed Nederlands, in Engelstalige landen heette het “Kindness Rocks” (mét woordspeling!). Vaak gingen ze anoniem de wereld in, maker en vinder bleven onbekend. Soms stond er nog een hashtag op die je naar een Instagram- of Facebook-pagina stuurt, maar het was allemaal kleinschalig en individueel. Ook wij hebben nog eens wat geknutseld voor op school, met eigen hashtag en Insta-account. Het grootste initiatief lijkt Happy Stones Limburg te zijn, maar dat heeft ook maar een paar duizend deelnemers.

Deze steen was anders; deze had de Tsjechische vlag 🇨🇿 en het Facebook-logo erop staan, een nummer van vijf cijfers (67555) en iets wat op een datum (01/23 - januari 2023?) lijkt. Iemand in Tsjechië heeft deze steen bovendien gesigneerd met LH. Ik besluit uit te gaan zoeken hoe ze Happy Stones in Tsjechië doen.

Veselé Kameny

De vertaling van Happy Stones volgens Google Translate is Veselé Kameny. Op Facebook is dat een nogal lege pagina met 30 volgers en vrijwel geen leven. De zoekfunctie geeft me wel veel resultaten uit een andere groep genaamd Kamínky. Google Translate vertaalt dit ook met stenen, maar Tsjechisch is familie van het Pools, waarvan ik weet dat de uitgang ‘-nki’ en ‘-nka’ verkleinwoorden maken: Steentjes dus. De groep heeft bijna 400.000 leden, ik denk dat ik hier wel goed zit. Happy Stones is huge in Tsjechië!

Een klein nadeel, want net als dat de kleine Nederlandse groepen in het Nederlands zijn, is deze groep volledig in het Tsjechisch. Uit de uitleg maak ik op dat het nummer de postcode van deze kunstenaar is. De postcode 675 55 is Hrotovice of Slavětice, zo’n 50 kilometer ten westen van Brno. Ik besluit een post in de groep te zetten en nadat deze is goedgekeurd krijgt die al vrij snel een reactie met daarin een naam die voldoet aan de initialen LH die inderdaad in Slavětice woont. De posts van het profiel in de groep onthullen vele honderden stenen die ze al de wijde wereld in heeft gestuurd!

Alomtegenwoordig Facebook…

Er zijn heel wat redenen om niet op Facebook te zitten, maar het enorme bereik van het netwerk zorgt wel voor een laagdrempelige manier om dit soort toevallige ontmoetingen mogelijk te maken. De kamínky hadden nooit zo populair geworden als men ze stuk voor stuk als Geocaching Travel Bugs hadden geregistreerd, omdat het bereik van Geocaching nou eenmaal beperkt is. In een boek kan je nog een uitleg meegeven hoe BookCrossing werkt, maar ook de ruimte op een kiezel is beperkt. Het Facebook-logo is herkenbaar en met minimale context en uitleg kan iedereen meedoen.