En dan nu een verhaaltje uit de categorie “volwassen praat”.

Er is veel te doen rond het thema hypotheekrenteaftrek (HRA). Al jaren probeert de politiek een standpunt in te nemen wat geen stemmen kost, maar wél de HRA beperkt. Alleen “hoge” hypotheken zouden er last van mogen hebben, alleen hypotheken op tweede huizen zou niet langer aftrekbaar mogen zijn… De rek is er inmiddels wel uit, ze zullen een besluit moeten gaan nemen. Eigenlijk maakt het niet eens meer uit wát er besloten wordt, áls er maar iets besloten wordt zodat de onzekerheid verdwijnt.

De Vereniging Eigen Huis gaat nu in navolging van de ANWB met de kilometerheffing via een “volksraadpleging” de mening peilen en dit aan Den Haag presenteren.

De huizenmarkt staat bijna stil, omdat huizen onbetaalbaar zijn geworden. Banken willen helemaal geen hypotheken meer verstrekken, een afgestudeerde HBO’er of acadeem kan nu met een startsalaris een hypotheek krijgen van ongeveer € 150.000,-, waarvoor je in ieder geval in Eindhoven geen huis kunt krijgen. Voor starters is het nu ook helemaal niet interessant om te kopen, omdat er grote onduidelijkheid is over de HRA. Het kan namelijk twee kanten op gaan:

  • De HRA wordt wel afgeschaft, huizen worden moeilijker te betalen, oftewel dan moet de prijs omlaag. Als je net voor de afschaffing dus een huis hebt gekocht zit je ten eerste met een te duur huis waar je voorlopig niet vanaf kunt en ten tweede met maandelijks hogere kosten.

  • De HRA wordt niet afgeschaft, de prijzen blijven veel te hoog voor een starter om iets te kunnen kopen. Sociale huurwoningen worden bezet door mensen zoals ik die er eigenlijk niets meer te zoeken zouden moeten hebben.

Het beste voor de potentiële starter is dus om gewoon te blijven zitten waar ie nu zit, in z’n (sociale) huurwoning en daarmee een plaats bezet te houden voor iemand die het veel harder nodig heeft. De starter die in het verleden een huis heeft gekocht en op zoek is naar een ander (groter) huis, krijgt z’n huis niet verkocht aan de potentiële starter en blijft dus ook op z’n huidige stek zitten. De koper die boven z’n kunnen een veel te duur huis heeft gekocht krijgt het niet meer verkocht aan de starter die wat groter wil gaan wonen, en komt zo in financiële problemen.

Het belangrijkste voor de politiek is nu eigenlijk gewoon duidelijkheid te geven wat ze willen, gaan we voor afschaffing of aanhouden? Deze draaikonterij zet de woningmarkt alleen maar vaster en daar heeft niemand iets aan. Een duidelijk besluit met een fatsoenlijke overgangsregeling zal onzekerheden wegnemen en hoe vervelend het besluit ook is, volgens mij komt het de woningmarkt alleen maar ten goede. Ik denk dan ook dat het onvermijdelijk is dat de HRA uiteindelijk helemaal wordt afgeschaft.

Pas als er meer duidelijkheid is – demissionaire kabinetten helpen daarbij overigens ook niet echt – ga ik rondkijken. Tot die tijd blijven we lekker in ons Woonbedrijf-appartement zitten. Het is trouwens inmiddels alweer precies een jaar en een dag geleden dat we het eerste kijkje mochten nemen.