Ik zag laatst een artikel op Slashdot langskomen, waar de schrijver zich afvroeg waar alle websites gebleven waren.

Het verhaal begint in 2009, toen het internet nog een digitale speeltuin was vol verrassingen. Facebook en Instagram waren als de coole kids op het schoolplein die de laatste roddels verspreidden, en surfen op het web betekende het intikken van webadressen met de hoop op een avontuurlijke ontdekkingsreis bij elke klik.

Fast forward naar 2024 en het internet lijkt een totale make-over te hebben ondergaan. De “Voor Jou Pagina” levert nu op maat gemaakte content van je favoriete “creators”, speciaal afgestemd op verschillende platforms. De ooit gevarieerde wereld van websites lijkt echter te zijn verdwenen, alles is in hetzelfde format gedwongen, en dat roept vragen op over de huidige toestand van het web en waarom we er helemaal niet zo blij meer mee zijn.

De echte verandering zit hem echter in onszelf. De vreugde van ontdekking en “curatie”, ooit essentieel voor de internetervaring, lijkt te zijn uitbesteed aan bedrijfsalgoritmen. We scrollen nu eindeloos passief door content, vertrouwend op algoritmes voor onze digitale avonturen. Algoritmes die echter hele andere belangen dienen…

CoderDojo: bouw je eigen website

De oplossing? Laten we teruggaan naar onze rol als ontdekkingsreizigers! Iedereen kan een curator worden door open webportals te creëren. Gebruik platforms zoals Linktree.com om je favoriete blogposts, artiesten of coole websites te delen. Heb je meer te melden, open je eigen website op WordPress.com en link ernaar vanuit je socials in plaats van jouw ideeën op te sluiten in de platforms van anderen. Laten we de interconnectiviteit nieuw leven inblazen en het web weer leuk maken om te ontdekken, zonder dat je een computernerd hoeft te zijn.

En als je nog een stapje verder wilt gaan hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het boek hiernaast heb ik bij ons in de bibliotheek gevonden voor Jasper die op school als verrijkingsproject “Een eigen website” heeft gekozen. Bouw je eigen website, stap voor stap, van de grond op. Je eigen virtuele volkstuintje op het internet.