Afgelopen zaterdag 9 juni hebben we de koop- en aannemingsovereenkomst voor het huis in Horst getekend en is dus de koop een feit. Op het moment dat we het makelaarskantoor uitlopen hebben we nou echter niet echt het gevoel dat we zojuist een huis hebben gekocht. Ook als we even langs Horst rijden om te stand van de bouw te bekijken, is het toch nog niet echt ons huis.

Gelukkig worden we in de week die erop volgt “overspoeld” door aannemers, onderaannemers en hypotheekadviseurs die allemaal iets van ons willen of ons iets willen aanbieden, dus met dat gevoel begint het nu inmiddels wel goed te komen :)

Doordat de bouw al vrij ver gevorderd is, zoals je hierboven ziet, zijn bepaalde beslissingen al voor ons genomen en andere moeten snel worden besloten. Zo zijn zijn we naar keukens en badkamers gaan kijken om inspiratie op te doen en we hebben onze keuze voor de deuren en deurbeslag door moeten geven. Voor allerlei zaken zijn stelposten opgenomen in de aanneemsom, maar eigenlijk kan je alles naar eigen wensen aanpassen. Bijvoorbeeld welke tegels je in de badkamer en het toilet wilt hebben, of welk badmeubel en welke kranen. Het is tamelijk makkelijk om hier stiekem heel veel geld mee uit te geven, omdat het allemaal om relatief aan de huizenprijs kleine bedragen gaat, dus je moet goed oppassen waar je nu eigenlijk het geld aan uitgeeft.

Ook moeten we nu snel een hypotheek regelen, want sommige rekeningen hadden al betaald moeten zijn en de volgende termijnen stevenen ook in sneltreinvaart op ons af.

Een hypotheek is alleen niet zo simpel als het op het eerste gezicht lijkt. Bij een hypotheek denk je aan een hele grote zak geld die je in 30 jaar terugbetaalt met rente. Dat eerste deel klopt; het is een verdomd grote zak geld. Over het terugbetalen kan je vanalles afspreken. Je kan de rente 30 jaar lang vastzetten en elk jaar een gelijk stukje terugbetalen, of de rente volledig vrij laten zijn en over de hele looptijd niks aflossen (“aflossingsvrij”). En alles wat daar tussenin zit, plus alle combinaties daarvan.

Wat de beste hypotheek is, is voor iedereen anders. Zo willen wij graag extra kunnen aflossen; dan is het handig om een stukje van je hypotheek aflossingsvrij (klinkt paradoxaal, nietwaar?) te maken tegen een korte rentevaste periode en daardoor een lagere rente. Elk extra bedrag wat je wil aflossen stop je dan in dit deel, wat daardoor steeds kleiner wordt en je er ook steeds minder rente voor betaalt. Er zit een maximum aan het bedrag wat je mag aflossen per jaar, meestal 10% van de hoofdsom; echter wanneer de rentevaste periode afloopt mag je kiezen tussen een nieuwe rentevaste periode of het direct aflossen van het hele bedrag. Doordat de periode kort is, heb je de mogelijkheid dit deel alvast af te lossen lang voordat de rest van je hypotheek is afgelopen. Resultaat: fors lagere maandlasten voor de rest van de looptijd en dat is veel meer waard dan een beetje hypotheekrenteaftrek.

Hypotheken blijken best toffe wiskundige problemen te zijn waar je eindeloos aan kan blijven rekenen en nooit zul je de perfecte mix kunnen vinden, omdat het kennis van de toekomst vereist.