Zoals bij de meesten bekend zijn we op zoek naar een koophuis. Je zou zeggen dat dat in deze kopersmarkt niet echt een probleem zou moeten zijn. Klopt, maar wij hebben natuurlijk ook onze eisen :-)

Wat we prettig vinden aan ons huidige appartement is het lage energieverbruik. Dit komt deels omdat het een appartement is, maar toch vooral omdat het gewoon supergoed geïsoleerd is en gebruikmaakt van een warmte-terugwinsysteem. Ook fijn zijn de hoge plafonds, grote deuren, goed hang- en sluitwerk en andere prettige zaken uit de Bouwbesluiten van de laatste jaren.

Een (redelijk) nieuw huis heeft dus onze voorkeur. En daarmee zeg je dus eigenlijk nieuwbouw, want bestaande, maar redelijk nieuwe huizen worden niet zo snel verkocht door de hoge kosten die dat met zich meebrengt (vaak is het pas na 5 jaar rendabel om een huis weer te verkopen door onder andere de overdrachtsbelasting).

De zoektocht begon in de omgeving van Eindhoven, maar hier zijn de huizen gewoon veel te duur. We gingen ons oriënteren op plaatsen gelegen aan de spoorlijn Eindhoven - Venlo en met een station: Helmond, Deurne, Horst-Sevenum, Blerick. In Helmond wil ik niet wonen :P, dus begonnen we in Deurne.

Deurne

We zagen het interessante nieuwbouwproject De Rijtse Vennen. Hier schreven we ons in op een van de 16 starterswoningen (zie hieronder) en we werden ingeloot. Onderzoek in het archief van de gemeente Deurne leverde op dat de wijk ontheffing heeft gekregen voor overschrijding van de geluidsnormen door spoorlawaai. De gemeente Deurne heeft een ontheffing voor spoorlawaai afgegeven tot 68 dB(Lden), de verwachting is dat deze waarde in 2015 structureel wordt overschreven. Een onbetrouwbare meting door ons met een iPhone app liet al zien dat het inderdaad regelmatig behoorlijk luid is in de omgeving, en als er een goederentrein langskomt dat het geluidsniveau zelfs stijgt tot boven de 70 dB(A). Ter vergelijking, op ons balkon is het 52 dB(A) als er een auto voorbijkomt en dat is eigenlijk al best veel herrie; een toename van 3 dB ervaren we als een verdubbeling van het geluidsniveau. Er zijn geen plannen voor geluidsbeperkende maatregelen bij de gemeente, dus dat wordt in de toekomst alleen maar erger. In de onmiddellijke nabijheid was er bovendien een natuursteenverwerkingsbedrijf (= lawaai), een drukke verkeersweg (= lawaai) en een uiensnijderij (= stank). Dat leek ons niet zo’n prettig leefklimaat.

Achteraf blijkt het maar goed te zijn geweest dat we er niet mee verder zijn gegaan, want na een half jaar is nog maar 7 van de 16 woningen verkocht. Dit betekent dat er nog niet begonnen gaat worden met de bouw, want dat is pas bij 70%. Tegelijk kun je gedurende 2 jaar niet onder de koop uit als de bouw niet begint; je zit er dus minimaal 2 jaar aan vast en dan zou het alsnog niet gebouwd kunnen worden en het contract ontbonden. In Deurne zijn verder geen nieuwbouwplannen die interessant voor ons zijn (andere projecten zijn veel te duur).

Horst-Sevenum

Het volgende station is Horst-Sevenum. Hier omheen liggen de dorpen Horst, Hegelsom, Sevenum en Meterik. Horst heeft een voor Horstse begrippen groot bouwplan aan de zuidwest-rand genaamd De Afhang. De eerste fase is net afgerond en de tweede fase is net in de verkoop gegaan. Hier zagen we onderstaande tweekappers.

Een interessant project met mooie huizen, gelegen aan een doodlopende straat en een park tegenover. Wel een beetje duur, maar we besluiten toch een optie te nemen op een kavel.

Toevallig worden echter in hetzelfde project door een andere ontwikkelaar-aannemer-combinatie nog meer tweekappers weggezet. De startprijs is al een stuk lager en ook de meerwerkopties zijn een stuk goedkoper. Van een setje van 4 woningen is al 3 verkocht en ze zijn dan ook al begonnen met de bouw (dat betekent dat het huis gegarandeerd binnen x werkbare dagen klaar is!). Ook hierop nemen we een optie. De woning ligt aan een zijstraat van een zijstraat, dus geen doorgaand verkeer. De overburen zijn levensloopbestendige woningen, wat een modern eufemisme is voor seniorenwoningen en erachter staat een oude boerderij (gemeentelijk monument) die er uiteraard al stond voordat het plan werd bedacht. Deze boerderij staat trouwens ook te koop.

De optie op de andere woning in het plan laten we gaan en we besluiten om dit ons paleisje te laten worden. We (lees: Marly) onderhandelen over de prijs (ja, dat gaat dus ook bij nieuwbouw), leggen de aannemer uit dat het voor ons ook een risico is in deze politiek onzekere tijden en uiteindelijk gaat hij overstag met een mooi bod. We gaan zaterdag 9 juni hopelijk tekenen. Waar dit van afhangt? Of de juiste zaken in de overeenkomst zijn opgenomen en of er geen vreemde zaken in staan.

Binnenkort meer over onze (r)emigratie naar Limburg!